otrdiena, 2015. gada 28. aprīlis

Vienkārši dievīga medus kūka


Medus kūka - latviešu virtuves klasika. Receptes pieejamas visdažādākās un simtiem. Bet šī, šķiet, ir visklasiskākā, tāda, kas tiešām atbilst savam nosaukumam, jo medus te vajadzīgs nevis ēdamkarote vai pārītis, bet diezgan daudz. Sensenos laikos šo kūku gatavoja mana vīramāte un viņai vienmēr tā sanāca izcila. Un ar laiku arī es šo recepti iemācījos un tagad ik pa laikam mēdzu šo kūku gatavot jau gadus 15. 

Ķeramies klāt.
1. Nepieciešamie produkti:
* medus. Nekad nezinu, cik pēc svara vajadzīgs, jo viņš jau tāds smags produkts. Es parasti skatos pēc tilpuma - tāda 180 ml krūzīte būs vajadzīga. Vecos laikos bija tāds labs atskaites punkts (un tā man tas atmiņā arī ir ierakstījies) - majonēzes burciņa ar medu :)
* soda. Apmēram viena deserta karote (vai arī tējkarote ar kaudzi. vai arī strīķēta ēdamkarote)
* 3 olas
* milti. Jāskatās no mīklas konsistences, varētu iziet kādas 3 glāzes
* skābs krējums (25 %) - vismaz 1 l (ja ne vairāk. Tas atkarīgs, cik tortes kārtas sanāk)
* cukurs - receptē bija 1 glāze. Bet es lieku nedaudz mazāk. Tas atkarīgs, cik nu liels saldummīlis katrs ir
* drupināti valrieksti. Kāda sauja, varbūt divas. Atkarīgs, cik ļoti tie garšo un starp cik kārtām gribēsies tos likt. Mēs parasti neliekam nemaz (jo mums alerģija). Bet tādu foršu, īstu medus kūkas smeķi tie piedod gan..

2. Ķeramies klāt mīklas gatavošanai (tā gatavojas salīdzinoši vienkārši un ātri, tāpēc es uzreiz arī ieslēdzu karsēties cepeškrāsni).
- medu liek katliņā un karsē (pēc visiem gostiem - ūdens peldē. Bet es slinkoju, lieku vnk uz mazas liesmiņas), līdz tas izkusis un pēc konsistences palicis pavisam šķidrs. Tad
- liek klāt sodu. Tā to medu uzputos, tāpēc jāuzmanās, lai nepāriet pār trauka malām. Kad tas būs tāds smuks un pufīgs,
- pievieno 3 sakultas olas. Pufīgums sakritīsies, katliņā būs šķidra masa, kurai
- ber klāt miltus. Un te jāskatās tas miltu daudzums. Ja būs par maz, mīkla būs par šķidru, ja par daudz - būs grūti samaisīt un smērēt uz pannas. Vārdsakot, tai mīklai jāsanāk tādai diezgan pabiezai. Miltu daudzums būs atkarīgs gan no tā, cik sākotnēji paņemts medus, gan no olu lieluma, bet varētu iziet līdz kādām 3 glāzēm.
Rezultātā mīkla būs tāda pabieza un ķepīga un tādai tai arī ir jābūt:

3. Sākam cept kārtas. Es parasti lietoju divas apaļās pannas - kamēr viena kārta cepās, otru jau zieķēju ar mīklu. Kas svarīgi - pannai jābūt sausai, nekādas taukvielas nav vajadzīgas! Ņem pa ēdamkarotei mīklas, liek uz pannas un zieķē virsū. Apmēram šādi: 

4. Kārtas cepās diezgan ātri - 200 grādu temperatūrā katra kārta izcepas kādās 3 - 5 minūtēs. Kamēr viena cepās, iepriekšējo ņemu nost no pannas, pannu nomazgāju uz zieķēju jaunu kārtu. Jā, pannai jābūt tīrai, citādi tā gatavā kārta grūti nāk no pannas nost:

No šī mīklas daudzuma man parasti sanāk kādas 9 - 12 tortes kārtas. Kā jau minēju, tas atkarīgs no medus daudzuma, no olu lieluma un arī tā, cik daudz milti pielikušies. Vienu kārtu atlieku malā, no kā gatavot bruzgulīšus tortes sāniem un - 

5. Gatavojam tortes pildījumu: pavisam vienkārši - skābo krējumu sajauc ar cukuru. Kas svarīgi (un pārbaudīts!!) - šoreiz te nederēs nekāds 10 - 15 % krējums vai krējuma izstrādājums. Te ir vajadzīgs kārtīgs, biezs, ideālā gadījumā - kārtīgs lauku krējums ar saviem vismaz 25 %. Starp katru kārtu liek kādas 4 ēdamkarotes krējuma:
Nu jā, un tad kādās pāris kārtās var piebērt arī tos valriekstus.

6. Tad paņemam to vienu atlikto kārtu un sagriežam mazos kubiciņos, ar ko aplipinām kūkas malas:

7. Nu un pa virsu jau tas, kas mājās ir un ko sirds kāro. Šoreiz mums sanāca šādi:


Kūkai ir jāsanāk tādai slapjai. Viņa ir garšīga ar to, ka nav sausa, nav kraukšķīga. Tāpēc, kā mana vīramāte reiz sacīja - nevajag žēlot produktus. Īpaši krējumu. Un tas ir jāliek bagātīgi.

Gatavo kūku uz nakti liek vēsā vietā.
Gatavošanas laiks - kāda pusotra stunda.

Mans lielākais kritiķis, protams, ir Undīne. Un, ja jau viņai šī kūka garšo, tad tas ir nopietns rādītājs :)

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru